Ugrás a fő tartalomra

Digitális készségeink fejlesztése terepen

 A múlt héten csak egy kisebb kiránduláson tudtam részt venni a többiekkel, melynek során a a Normafára látogattunk el. Csapatokba osztva kellett felfedeznünk a környéket, egy kb. 1,5 óra hosszát felölelő, kellemes séta alatt. A gyaloglás közben mobilos applikációk segítségével tanulmányozhattuk a 12. kerület tetejének állat- és növényvilágát, valamint a geológiáját is. Az eheti bejegyzésben ezeket az eszközöket szeretném elemezni, és ötleteket is adnék, ha egy-egy kolléga inspirálódna az oldalamon. Fogadjátok szeretettel: 

Természetjáróhasznosság: 10
használhatóság: 4
dizájn: 6

Ezzel az eszközzel térképen láthatjuk a túraútvonalakat, újakat is tervezhetünk, fel is vehetjük azt. Jómagam szeretném, ha lenne módom megtanítani a gyerekeket igazi papír alapú térképen tájékozódni, ugyanakkor, ha váratlanul szükség lenne egyre, és gyalogosan közlekednénk, nagyon hasznos lenne egy hasonló. Ugyanakkor jelenlegi, nem fizetős formájában ez az applikáció használhatatlan. A legtöbb funkció így nem elérhető, valamint a stílusa is inkább egy 50 évvel ezelőtti atlaszra emlékeztet. Nem tudom ajánlani. 

Plantnet


hasznosság: 9
használhatóság: 10
dizájn: 10

Ezt az alkalmazást is használtam már korábban, főként otthoni szobanövények fajmegállapítására. Mint ahogy beltéren, erdőben is kitűnően működik, és sokkalta könnyebben kezelhető, mint egy növényhatározó, amit kellő alaptudás nélkül igencsak nehéz használni, főként terepen. Könnyen kezelhető, és érdekes maga a felület is. A növénymeghatározáson túl láthatjuk a mások által készített képeket is, valamint, ha több információra lenne szükségünk az adott fajjal kapcsolatban, egy gomb megnyomásával erre szakosodott portálokon találhatjuk magunkat. Számos feladatot végeztethetünk el vele a gyerekekkel, hiszen garantáltan élvezni fogják. Nagyon ajánlom.

Birdnet


hasznosság: 10
használhatóság: 8
dizájn: 9

Ez az alkalmazás tulajdonképpen madárhangok felvételére szolgál, és abból elemzések alapján próbálja megállapítani az állatfajt. Könnyen kezelhető felület, nincs túlbonyolítva, jóval egyszerűbb, mint a Plantnet. A fajmegállapítás egész jól megy ezzel az applikációval, viszont kivételes, hogy szépen hallható felvételek szülessenek. Az a legkülönlegesebb benne, hogy látnunk sem kell az állatot, ahhoz, hogy megtudjuk kicsoda. Ajánlom minden ornitológusnak, közoktatásban is kiválóan alkalmazható.

Rock Identifier


hasznosság: 7
használhatóság: 7
dizájn: 9

Sajnos kőzeteket, ásványokat képről nagyon nehéz tanulmányozni, a gyerekek számára is nagyon fontos, hogy tapintással, karcolással, töréssel megtapasztalják a geológia sajátosságait. Ezt az alkalmazást csak akkor alkalmaznám, ha már ezen készségeket a gyerekek elsajátították. Szemléltető eszköznek nagyon klassz, angol tanulás szempontjából is jól alkalmazható akár környezetórán. Ajánlom, de előkészítést igényel.

Zajszintmérő


hasznosság: 9
használhatóság: 9
dizájn: 8

Nagyon egyszerű, letisztult külső, könnyű alkalmazhatóság. Városok, gyárak zajszennyezését könnyedén mérhetjük vele, és színes diagrammokat is készíthetünk a gyerekekkel, annak elemzésére, hogy milyen távolságban vagyunk védve a hangos zajoktól. Felsőbb évfolyamokban akár fizikaórán is alkalmazható a hanghullámok bevezetésénél. Ajánlom.

Compass 22G 


hasznosság: 8
használhatóság: 8
dizájn: 8

Ez az iránytűs alkalmazás arra szolgál, hogyha egy könnyed túrára adnánk a fejünk, ne kelljen egy újabb műszert magunkkal vinnünk a tájékozódásra. Az északi irány megismerésén túl, képes GPS koordináták megadására, valamint térképen is követhetjük, hogy épp merre járunk. Könnyen alkalmazható, viszont gyerekek számára bonyolult lehet. 

Folytatás várható! :)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gyermelyi tésztagyár látogatása

Ezen a héten a Budapest vonzáskörzetében található tésztagyárba látogattunk el a csapattal, ahol nemcsak egy élelmiszeripari létesítmény mindennapjaival szembesülhettünk, hanem a növénytermesztés nehézségeivel is. Bebocsátást nyerhettünk abba, hogy egy kisvállalkozás, hogyan élte túl a szocialista időket, ahol létük is a csodával határos volt. Majd a privaticáió során, hogyan leltek baráti kezekre, és engedték el ezeket, mikor már fennmaradásuk biztossá vált. Láttunk érdekes tésztafajtákat, szagoltunk gépeket, megnézhettük a robottargonca működését. Majd visszaszálltunk a lomha kisbuszunkba, amit szerencsére csak egy rendőrtiszt talált gyanúsnak. A bevezető előadás során, a gyár szóvivője bemutatta a dinamikusan fejlődő cég történetét, majd kitért annak mőködésére is. Alapjáraton a Gyermelyi Kft. három dologgal foglalkozik. Első, a legközismertebb, a tésztagyártás, a másik kettő ág, pedig az alapanyaggyártáshoz köthető: malmászat, és tojástermelés. Számomra a legizgalmasabb informáci

Múzeumpedagógia 21. századi kihívásai

Kedves mindenki! A mai blogomban arról fogok írni nektek, hogy milyen tapasztalatokat gyűjtöttem a Zemplén gyönyörű tájain, miként is lehetséges osztálykirándulást szervezni az őszi hónapokban. Előzetes elképzeléseim szerint, jóval nagyobb körültekintést igényelel egy hideg évszakban szervezett kirándulás, mint egy júliusban tartott póló-rövidnadrág kombinációban végezhető, könnyű terepi séta. Röviden tömören, igen, ez a számításom megfelel a könyörtelen valóságnak. A szél és az eső nem kedvez a lelkesedésnek, a motivációnak és a csapatmunka szellemének sem. A reggeli túránk alatt annyira zordak voltak a körülmények, hogy alternatívát kellett, hogy találjunk, az egész napos kint tartózkodásnak. Látva a hangulatunk lejtőn való megindulását, a vezetőink úgy döntöttek, a délutáni betervezett program helyett látogassuk meg a Magyar Nyelv Múzeumát Széphalmon. Borzasztóan nagy pozitív csalódásban volt részünk, hiszen nem tapasztaltunk még ennyire gyerekekre fókuszáló, interaktív múzeumot,

Miért gyere a Z-szakra?

Láttál egy posztert a Z szakról, de nem tudod, hogy illenél-e a közösségbe? Egy olyan szakot keresel, ahol számít a véleményed, és egy csoport megbecsült tagjaként szeretnél dolgozni? Gyere el hozzánk, és beszélgessünk! A Z szak legnagyobb előnye, hogy rugalmas és békés átmenetet biztosít a tinédzser évek és az igazi felnőtt élet között. Ugyanakkor olyan képességeket fejleszt, amikbe nem szereznél betekintést más módon. Természettudományok és videózás? Tanítás és kirándulás? Retorika és gps? Látszólag nem állnak rokonságban ezek a szópárok, de nálunk megismerheted, hogyan férnek meg egymással. Olyan diákok jelentkezését várjuk, akik szerették a gimnázium rendszerét, mégis szeretnének kívül látni a mai magyar közoktatás bugyrain! Tanítanál, de nem tudsz választani a kedvenc tantárgyaid közül? Komplex módon látod a világot, és ezt át szeretnéd adni ezt a jövő generációinak? EZ A TE HELYED!