Milyen állatra gondolhatok? Nagy, foltos, aranyos. Szereti a füvet, és létezik belőle lila, persze nem a természetben. Igen ez a boci, tehén, marha, szarvasmarha.
A szarvasmarhák kedvenc étele
A szarvasmarha növényevő állat, a legjobban a füvet szereti, de sok más finomságot is kap. Mást eszik télen és mást nyáron. Amikor egész nap a legelőn van, kiélvezi a friss fűfélék élénk ízét. Télen viszont gyakran kap szénát, kukoricaszárat, vagy szilázst (erjesztett takarmányt kukoricából és szalmából).
Alattomos mezőgazdasági melléktermék
Az állatok emésztőrenderének egyik fontos tulajdonsága, hogy az emésztés folyamata közben, nemcsak szilárd és folyékony végtermék keletkezik, hanem gáz halmazállapotú is. Az elfogyasztott étel olyan folyamatokon megy keresztül, melyek során metán és szén-dioxid gáz távozik a szájon vagy a végbélnyíláson keresztül.
A szarvasmarhák kérődző állatok, az összetett gyomruk 4 kamrából áll: az étel a bendőbe kerülés után visszakerül a szájba, majd újra lenyelik a táplálékot és az emésztés tovább folytatódik. A kérődzés közben metán távozik az állatból, sokkal nagyobb mennyiségben, mint az ember esetén.
A metán környezetkárosító hatása
A metán egy láthatatlan, szagtalan gáz, a földgáz fő alkotórésze, és keletkezhet állati vagy növényi részek rothadásából is. A levegőbe kerülve fokozza az üvegházhatást, ami miatt a bolygónk hőmérséklete növekszik. Sajnos a metán még a szén-dioxidnál is jobban elősegíti a Föld felmelegedését! Egy kg metán kb. 80-szor jobban melegíti a Földet, mint ugyanannyi szén-dioxid, viszont csak 10–15 évig marad a levegőben, aztán lebomlik. A CO₂ sokáig a levegőben marad, ezért hosszú távon nagyon fontos figyelni rá.
A metánkibocsátással és a klímaváltozásra gyakorolt hatásával kapcsolatban több kutatás is zajlik, de általánosságban elmondható, hogyha odafigyelünk és kevesebb marhahúst vagy tejterméket fogyasztunk, csökkenthetjük a légkörbe kerülő CH4 mennyiségét.
2025. Koblogva (5.-6. Z)
A metánkibocsátással és a klímaváltozásra gyakorolt hatásával kapcsolatban több kutatás is zajlik, de általánosságban elmondható, hogyha odafigyelünk és kevesebb marhahúst vagy tejterméket fogyasztunk, csökkenthetjük a légkörbe kerülő CH4 mennyiségét.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése